Popis:
Houževnatec jedlý v Japonsku nazývaný shii-take je v Asii houbou, která je ceněna pro svoje významné chuťové i zdraví prospěšné vlastnosti. Japonské jméno houby shii-take pochází ze slov šii (strom příbuzný kaštanu jedlému) a take (všeobecné označení houby).
Shii-take patří do malé skupiny hub s výtečnými kulinárními vlastnostmi mezi které řadíme lanýž perigordský, muchomůrku císařku a hřib. Z historických dokumentů, literatury a starých kreseb víme, že v Asii lidé houby znali a pěstovali po staletí.
Houba shii-take roste volně v přírodě ve vlhkých subtropických lesích jihovýchodní Asie (Japonsko, Čína, Korea). Dříve bylo pěstování shii-take rozšířeno hlavně v Asii, ale dnes se houba šíří zejména kvůli jejím zdraví prospěšným účinkům dále i do Severní Ameriky a Evropy.
|