Popis:
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis Linné). Jako koření slouží listy, užívat se musí v malých dávkách, má výraznou chuť. Koření se přidává do nádivek, marinád, při úpravě jehněčího, telecího masa, úpravě ryb, kachny, přidává se i do sekané a klobás.
Koření má uplatnění v kosmetice, je součástí ústních vod a past. Má astrigentní a antiseptické účinky, hojivé vlastnosti. Upravuje trávení, léčí průjem, omezuje pocení.
Recept: 4 vepřové řízky, 150 g slaniny, šalvěj sušená, 20 g přepuštěného másla, mletý pepř, cukr, 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce kysané krémovité smetany, špetka cukru, 16 párátek
Vepřové řízky lehce naklepeme a každý rozkrojíme na 4 dílky. Každý dílek posypeme šalvějí. Použijete-li šalvěj sušenou, ponořte ji předtím krátce do bílého vína. Slaninu rozkrájíme na plátky o velikosti dílků masa, plátek slaniny položíme na šalvěj a dobře upevníme párátkem. V pánvi se silným dnem rozehřejeme přepuštěné máslo a malé medailonky na něm po každé straně 2-3 minuty opékáme. Podle velikosti pánve vkládáme na její dno jenom tolik kousků medailonků, aby se skutečně opékaly a ne dusily ve vlastní šťávě. Šťávu z medailonků zalijeme vínem, promícháme, přidáme kysanou smetanu, osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Omáčku prohřejeme ale už nevaříme. Z medailonků odstraníme párátka, rozdělíme na předehřáté talíře a přelijeme omáčkou. Podáváme s bílým pečivem, vařenou rýží nebo s těstovinami a s čerstvou zeleninou. Výborné jsou i medailonky z kuřecího, nebo krůtího masa.
U nás nabízíme vždy čerstvé koření a kořenící směsi,nejlevnější koření a kořenící směsi,rychlé dodání.Všechno koření a kořenící směsi pro gastro účely ( restaurace , jídelny , řezníky a jiné zpracovatele...) nabalíme v požadovaném množství dle objednávek.
|