Popis:
Citronová tráva pochází z jihovýchodní Asie a ve starém Egyptě byla známa již před třemi tisíci lety. Hojně se pěstuje v Africe, Jižní Americe, Austrálii, na Floridě, v Kalifornii, Indonesii a v Malajsii.
Tato tropická tráva, která se v Česku prodává ve svazečcích jako pažitka, je typická pro thajskou kuchyni proslulou pikantně ostrými jídly. Přidává se do jídla příčně nakrájená jako pór, nebo sušená. Je vhodná k dochucení jídel z krabů a krevet, do dušených a zapékaných jídel z drůbeže.Koření kombinujeme s česnekem, šalotkou, koriandrem a paprikou. Omáčkám s karí a čatní citronela dodá velmi pikantní chuť. Citronelu lze v pokrmech nahradit citronovou nebo limetovou kůrou, konečná chuť však je zásadně jiná. Používáme také k přípravě osvěžujících koupelí.
|