Popis:
Pravlastí muškátovníku je ostrov Banda na Molukách. Dnes jsou Moluky součástí Indonésie, která je v současnosti nejvýznamnějším producentem. Mezi další současné významné pěstitele se řadí ostrov Grenada – ta má muškátový oříšek i ve státním znaku. V 10. století znali muškátový oříšek Arabové a ve 12. století byl i v Evropě ctěn jako neobyčejně vzácné koření i lék.
Muškátovník poskytuje dva různé druhy koření. Oříšek je jádro semene, květ (macis) je jeho vláknitý obal, neboli semenný míšek. Muškátový květ se z ořechu odstraní a usuší. Ořech se po vysušení vyjme ze skořápky.
Vůně a chuť: Sytá příjemná vůně, chuť palčivě kořeněná. Muškátový oříšek je jemnější a sladší než květ.
Použití: Muškátový ořech i květ se používají v pikantních jídlech, ořech je ovšem také doplňkem pudinků, koláčů, nápojů, náplní těstovin, rizota, rajské omáčky, dává se k rybám a paštice. Špetka muškátového oříšku patří také do vánočního pečiva, lívanců, ovocných dortů a kompotu. Je klasickým kořením v pernících, keksech a svařených alkoholických nápojích.
|