Popis:
Zázvor je také používán i samotný např. nakrájený k ochucení olejů, marinád nebo k přípravě zdravotních čajů při nachlazení. V Thajsku je kousek mladého oddenku zázvoru vždy položen na povrchu kořeněných omáček, zatímco Indonésané připravují ze zázvoru báječný sambal rozetřením: chilli papričky, šalotky a česneku se zázvorem s následným vmícháním cukru, soli a rýžového octa.
Také zavařený zázvor má své významné místo v orientálních kuchyních. Je podáván jako příkrm samotný nebo v kombinaci s jinými surovinami, jako je např. hovězí či kachní maso. Jedním z populárních menu v čínských restauracích je: "Kachna s ananasem se zavařeným zázvorem". Čínský zavařený zázvor je naložen v nálevu ze světlého rýžového octa a je opravdu ostrý. Japonský zavařený zázvor má delikátnější vůni. Růžové stonky zázvoru jsou v Japonsku nazývané "gari" a jsou podávány se suši nebo "sashimi" k osvěžení chuti. U nás v Evropě a USA používají sušený zázvor pekaři a cukráři do řady svých výrobků.
Kořen zázvoru je nenahraditelným kořením ve východních asijských kuchyních. V Číně obvykle doprovází jarní cibulku a dotváří harmonickou "yin-yan" rovnováhu v široké škále pokrmů, kde sladká - "chladná" cibulka přestavuje "yin" a ostrý zázvor pak "yang".Jako koření velmi často dominuje svou vůní ostatním surovinám v různých pokrmech z masa, ryb a mořských plodů.
|