Popis:
Zázvor je koření z oddenků tropické rostliny pocházející z jihovýchodní Asie, kde se používá už po staletí nejen v kuchyni, ale i v léčitelství.Díky svým účinkům se stal oblíbeným po celém světě. Zázvor byl ještě za našich babiček exotickým zbožím,ale dnes si bez něj zejména zimu téměř neumíme představit.Známe ho z kaváren především jako zázvorový čaj,ale vyzkoušejte ho díky našim tipům i v kuchyni.
Zázvor je také používán i samotný např. nakrájený k ochucení olejů, marinád nebo k přípravě zdravotních čajů při nachlazení. V Thajsku je kousek mladého oddenku zázvoru vždy položen na povrchu kořeněných omáček, zatímco Indonésané připravují ze zázvoru báječný sambal rozetřením: chilli papričky, šalotky a česneku se zázvorem s následným vmícháním cukru, soli a rýžového octa.
Zázvor můžete koupit čerstvý,sušený nebo nakládaný,který se podává k sushi,je nepostradatelnou součástí čínské a indické kuchyně,kde se používá k dochucování masa, mořských plodů,polévek i omáček. V Evropě se stal neodmyslitelnou součástí perníku.Kromě známého zázvorového čaje se připravují i zázvorové limonády,zmrzlina,sušenky,tonic a pivo.
Zázvor je velmi cenným společníkem pro chřipkovou sezónu.Napoprvé Vás překvapí výraznou pryskyřičnou vůní a ovocně-citrusovou chutí.Ve větším množství je velmi pikantní.Ostrou chuť má na svědomí gingerol, což je látka podobná kapsaicinu vyskytujícímu se v chilli papričkách.
Také zavařený zázvor má své významné místo v orientálních kuchyních. Je podáván jako příkrm samotný nebo v kombinaci s jinými surovinami, jako je např. hovězí či kachní maso. Jedním z populárních menu v čínských restauracích je: "Kachna s ananasem se zavařeným zázvorem". Čínský zavařený zázvor je naložen v nálevu ze světlého rýžového octa a je opravdu ostrý. Japonský zavařený zázvor má delikátnější vůni. Růžové stonky zázvoru jsou v Japonsku nazývané "gari" a jsou podávány se suši nebo "sashimi" k osvěžení chuti. U nás v Evropě a USA používají sušený zázvor pekaři a cukráři do řady svých výrobků.
Kořen zázvoru je nenahraditelným kořením ve východních asijských kuchyních. V Číně obvykle doprovází jarní cibulku a dotváří harmonickou "yin-yan" rovnováhu v široké škále pokrmů, kde sladká - "chladná" cibulka přestavuje "yin" a ostrý zázvor pak "yang".Jako koření velmi často dominuje svou vůní ostatním surovinám v různých pokrmech z masa, ryb a mořských plodů.
Tipy: -čerstvý zázvor nastrouhejte, vložte do konvice s mátou a citronem a zalijte horkou vodou.Skvělý nápoj při zimních mrazech. -sušený zázvor použijte jako koření do marinád na hovězí a vepřové maso. -na plátky nakrájený zázvor zalijte nálevem z rýžového octa s cukrem a nechte pár dní marinovat.Takto naložený zázvor je skvělá příloha k sushi a k rybám.
Zázvor mimo jiné obsahuje vitamin B6 cca 0,16mg na 100g
|