Popis:
Využívá se i v kosmetice /mýdla, zubní pasty, pleťové vody, a parfémy)- vonné bobulky mohutného, stále zeleného stromu "pimentovníku pravého" ("Pimenta") z tropické Ameriky. Roste zejména na pobřeží Jamajky. Bobulky jsou podobné pepři a přibližně velikosti hrášku. Usušené mají žlutohnědou barvu, většinou a hladkým, někdy i mírně zvrásněným povrchem. Původní obyvatelé Střední Ameriky znali toto koření dávno před příchodem evropských dobyvatelů. Kořenili jím například čokoládu.
Nové koření se používá jako celé kuličky, nebo mleté. Používá se k úpravě ryb, masa a uzenin, přidává se do marinád, omáček, polévek, pečiva, likérů. Vyrábí se z něj i pasty zvané jekr, které se používají k marinování masa před grilováním, původ mají na Jamajce a mimo nové koření obsahují hodně chilli, cibule, česnek, limetkovou šťávu, nebo ocet a aromatické listy pimentovníku.
|